Izbor kuhinje u 10 koraka

Kako imati sve, a ostati u granicama predviđenog troška?! Jeste li znali da samo odabir vrste elemenata može povećati cijenu kuhinje i do 70%?! Izbor elemenata, bilo kod odabira nove ili kod redizajna postojeće kuhinje, nije nevažan detalj i nikako se ne svodi na otvoren ili zatvoren tip elemenata. Nudi nam se i gotovo beskrajan izbor materijala, okova, ispuna, radnih površina. Pokušat ćemo vam u par koraka olakšati izbor i dati par, nadamo se korisnih napomena.

Korak 1.

Analizirajte izgled stila života vaše obitelji i potrebe koje kuhinja mora zadovoljiti. Odaberite stil kojeg će imati vaša buduća kuhinja, moderan ili tradicionalan.

Korak 2.

Napravite popis neophodne bijele tehnike, odredite koji dio stvari želite imati na vidljivim, a koje na skrivenim mjestima.

Korak 3.

Kontaktirajte profesionalnog dizajnera u nekoj od trgovina, koji će vam pomoći da dobijete funkcionalnost prostora i osnovni razmještaj namještaja i bijele tehnike. Prije svega pitajte da li je ta pomoć besplatna, jer se ponegdje to i poprilično naplaćuje.

Korak 4.

Želite li kontrolirati svoj trošak, odabir elemenata je ključan. Uzmite u obzir da je masovna proizvodnja standardizirala dimenzije elemenata i kada god je to moguće, dobro je uklopiti se u njih.

Korak 5.

Viseći elementi sa staklenim frontama i vitrajima, povećavaju cijenu, pa ih kombinirajte sa punim frontama. U donjim elementima staklene fronte nisu praktične.

Korak 6.

Trend je u donjim elementima imati ladice. Vrlo je praktično, ali i jako skupo. Pogotovo kod elemenata koji su širi od 60cm, a u njih se primjerice postavljaju ploče za kuhanje. Zato, ako im ne možete odoljeti, odlučite imati ladice samo u jednom elementu.

Korak 7.

Kod ugradbenih pećnica lako se povesti za željom da se ugrađuju u element koji je visok do stropa i još ima dolje ladice, a gornji dio da se otvara vratima na hidrauliku. To znatno povećava trošak, a može se vrlo lako i jednostavno imitirati sa jeftinijom izvedbom, koja ima dolje vrata na krilo, a gore je jednostavno otvorenu policu za mikrovalnu pećnicu.

Korak 8.

Velika je ponuda radnih površina. Raspon cijene ja isto takav, ovisi o vrsti materijala. Nemojte zaboraviti da se radne površine vrlo lako i jednostavno mogu zamjenjivati i kasnije!

Korak 9.

Često je slučaj premještanja instalacija. Kada dogovarate montažu kupljene kuhinje, provjerite po kojoj cijeni će izvršiti eventualno potreban pomak instalacija. Često je slučaj da je bolje tu pripremu napraviti prije montaže.

Korak 10.

Pitajte da li u cijenu kuhinje ulazi sudoper, a provjerite i da li isti dobavljač prodaje i potrebnu bijelu tehniku i nudi li popust na nju, ukoliko ju kupujete uz kuhinju.

Odgovori